Szanyi Tibor: Orbánékkal szemben az Európai Parlamentre valóban számíthatunk a Brexit-tárgyalásokon a nagy-britanniai magyar munkavállalók védelmében

Az Európai Parlament ma egy minden jelentős politikai erő által közösen jegyzett állásfoglalásban szorgalmazta, hogy a Brexit után, átfogó társulási megállapodás keretében szabályozzák az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyát, annak érdekében, hogy a kapcsolatok az elkerülhetetlen visszalépés ellenére minél szorosabbak maradhassanak, a gazdaság, a kereskedelem, a biztonság és az európai együttműködés számos más területén.

Ugyanakkor az európai törvényhozók a majdani Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyásának előfeltételeként fogalmazták meg a tárgyalási folyamat szorosabb parlamenti felügyeletét. Ennek során az Európai Parlament figyelemmel lesz arra, hogy a rendezés maradéktalanul érvényesítse a kötelezettségek és jogok egyensúlyát, szavatolja az egységes piac sértetlenségét, az EU jogi és politika-alakítási döntési autonómiáját, illetve, azt, hogy a nem-tagállam Nagy-Britannia nem élvezhet majd a 27-ek kárára velük azonos előjogokat.

A határozatot előkészítő jelentés plenáris vitájához írásbeli felszólalásában csatlakozott Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő, aki szerint Brexit-ügyben továbbra is csak kármentés folyik, mert a brit nacionalisták gátlástalansága, a korábbi brit konzervatív kormány felelőtlensége, illetve a jelenlegi tehetetlensége miatt előállt jelenlegi helyzetből szinte csak veszteséggel jöhet ki mindkét fél. Szanyi úgy látja, hogy a mostani vita és állásfoglalás is megerősítette, hogy az EU szempontjából a Brexit okozta károk korlátozásában változatlanul az Európai Parlament a leginkább következetes, konstruktív és felelős politikai szereplő.

„Magam is bizakodva támogatom azt a politikai ambíciót, hogy az EU-brit kapcsolatok jövőjét lehetőleg egy korszerű társulási megállapodásban szabályozzuk – még ha a tárgyalóasztalnál London szűklátókörűsége ezt egyelőre nem is teszi kézen fekvővé ” – fejtette ki Szanyi Tibor. Ugyanakkor hozzászólásában hangsúlyozta: „szocialistaként számomra különösen fontos szempont, hogy a szociális Európát, valamint a fenntarthatóságot célzó erőfeszítéseinket és uniós normákat, s ezáltal az EU versenyképességét semmilyen formában ne áshassa alá a brit kilépés utáni rendezés.

A nagy-britanniai munkavállalásban erősen érintett tagállam képviselőjeként Szanyi Tibor üdvözölte az EP határozatban a testület kiállását a letelepedők, munkavállalók kölcsönös jogainak szigorú érvényesítése mellett, az átmenet időszakára és a Brexit utánra vonatkozóan egyaránt. „Okkal kértem az állampolgáraink számára fontos ügyben képviselőtársaim további figyelmét és támogatását a Brexit-folyamat egészében, ugyanis a tagállamokat tömörítő Tanácstól az egyes országok eltérő érintettsége és érdekeltsége, sőt egyes kormányok ellenérdekeltsége miatt ezt hiába várnánk el. Főleg nem várható ez a magyar fiatalok, munkavállalók – lényegében gazdasági és/vagy politikai menekültek – százezreit külföldre üldöző Fidesz-rezsimtől, Orbánék ezzel kapcsolatos álszent és cinikus brüsszeli megnyilvánulásai ellenére sem” - hangsúlyozta az MSZP európai parlamenti képviselője.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu