Szanyi Tibor: Az egyetlen esély a társadami-gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésére a Fidesz-KDNP leváltása

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén az egyre növekvő társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek következményeiről tárgyaltak az EP-képviselők. E téren jelenleg a szociális jogok európai pillére az EU legnagyobb volumenű kezdeményezése, amely egy befogadóbb és igazságosabb társadalom létrehozását célozza meg. A megvalósítás azonban a tagállamok valós elkötelezettségén múlik.

Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő a témával kapcsolatban elmondta, hogy: „Globálisan és Európa-szerte is megfigyelhető a gazdasági és társadalmi különbségek növekedése. Azokban az államokban azonban, ahol felismerték, hogy a gazdasági jólét előfeltétele egy erős szociális jóléti rendszer, nem pedig fordítva, ott ezek a különbségek kevésbé jelentkeztek. Magyarország sajnos nem ilyen ország. Az orbáni évek alatt a jóléti állam nyoma is eltűnt, a társadalmi különbségeket csökkenteni hivatott intézményeket kivéreztették, és amikor túl magas volt a létminimum alatt élők száma, akkor válaszként megszüntették annak nyilvántartását.”

„A Fidesz-KDNP bűnlistája ezen a téren különösen hosszú és megbocsáthatatlan. Nem csak százezreket taszított szegénységbe és tart félelembe a közmunka ’fegyverével’, de újra és újra megalázza, megszégyeníti azokat az embereket, akiktől maga vette el az esélyt. Emellett a NER bűnszövetkezet tüzes vassal és milliárdos nagyságrendű közpénz ráfordítással igyekszik kiírtani a magyar emberekből az empátia írmagját is, és büszkén hirdeti hogy fogalma sincs a társadalmi szolidaritás mibenlétéről” - adott hangot felháborodásának Szanyi Tibor.

Ahhoz, hogy a társadalmi mobilitás ne csak egyetlen gázszerelő számára legyen valóság, komoly szociális befektetésre van szükség. Az MSZP tisztában van ezzel, ennek megfelelően fel is fogja számolni a megközelíthetetlen miniszterek és miniszterelnök intézményét. Hogyan lehet tisztában Orbán és kormánya az ország helyzetével, ha nem hajlandó szóba állni annak polgáraival?

„2018. április 8-át követően egy új társadalmi szerződés megkötését és a társadalmi párbeszéd megkezdését ajánljuk Magyarországnak, valamint egy olyan országot, ahol a szolidaritás és az empátia vezető szerepet kapnak” – tette hozzá Szanyi Tibor.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu