Szanyi Tibor: 2020 utáni európai uniós források a falvaknak

Az Európai Parlament tegnapi ülésén vitatta meg a 2020 utáni időszak kohéziós politikájának jövőjével foglalkozó jelentést, amely előtérbe helyezi a korai előkészítést, a megfelelő költségvetést, a politika egyszerűsítését és a kellő rugalmasság megteremtését is. A jelentés szerint az EU alapját képező eszme a különböző népek és nemzetek közötti békés együttműködés, valamint a gazdasági, a társadalmi és a területi kohézió, továbbá a különböző régiók közötti szolidaritás előmozdítása. Ezt a célkitűzést a valamennyi régió számára egyedi beruházási, munkahely-teremtési eszközt létrehozó európai kohéziós politika is segíti.

„A jövőbeli kohéziós politika szempontjából fontosnak tartom, hogy figyelemmel legyünk egyrészt a különböző alapok közötti összhang megteremtésére, másrészt az előző pénzügyi keret kialakítása óta kialakult új kihívásokra. Ehhez viszont újra kell gondolnunk a fogalomrendszert. A hagyományos városi-, köztes- és vidéki térségek hármas meghatározása mellett szükségünk van egyéb településtípusok definíciójára is, ilyen például a falvak EU-szintű meghatározása. A jelentés számtalan alkalommal foglalkozik a városokkal, de nem foglalkozik a kisebb település-egységekkel, mivel ennek közös EU-s fogalma jelenleg hiányzik. A gazdaság ösztönzésére irányuló projektek, vagy az olyan komplex projektek, mint például az „Okos-falvak” érdekében ennek meghatározása elengedhetetlen. Azért dolgozom, hogy a falvak egyszerűbben pályázhassanak komplex fejlesztések megvalósítására!”- mondta el Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu